Alles over rijst

De meesten van ons eten het meerdere keren per week: rijst.En niet voor niets. Het is lekker, erg gezond en verkrijgbaar in veel variaties waardoor het nooit verveelt. In dit artikel vertellen we je meer over rijst.

Alles over rijst

Rijst is een graansoort en behoort net als alle andere granen tot de grassenfamilie. Zilvervliesrijst is de gezondste variant en deze staat ook in de schijf van vijf. Naast rijst die bedoeld is om te koken zijn er ook andere producten die van rijst worden gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn gepofte rijst, mihoen, Japanse zoutjes, rijstcrackers, rijstebloem en rijstvlokken.

Wereldwijd eet men 235 gram rijst per persoon per dag. In Nederland is dat maar gemiddeld 11 gram per dag.

Bewaren van rijst

Je kunt rijst het beste bewaren in een koele, donkere en droge ruimte zoals bijvoorbeeld een keuken- of voorraadkast. Dit om zilvervliesrijst onder invloed van licht en zuurstof kan bederven. Aangebroken pakken rijst kan je het beste bewaren in een goed sluitende voorraadbus om ongedierte in je keuken te voorkomen.

Bereiden van rijst

Per persoon heb je ongeveer 100 gram ongekookte rijst nodig. Een koffiekopje is een goede maat per persoon. Hoelang je de rijst het beste kunt koken, staat aangeven op de verpakking. Een normale bereidingstijd is ongeveer 8 tot 10 minuten.

Gezondheid

Rijst bevat veel koolhydraten, eiwitten, B-vitamines en mineralen zoals fosfor en kalium. Daarnaast levert zilvervliesrijst in tegenstelling tot witte rijst, veel vezels. Rijst is daarnaast van nature glutenvrij. Een uitzondering hierop zijn notenrijst en meergranenrijst.

Bron: Voedingscentrum.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*