Fresh box – welke is de beste?

Er zijn steeds meer maaltijdboxen in omloop: ‘fresh box’ of ‘foodbox’ worden ze ook wel genoemd.

fresh box word je niet zomaar genoemd

Van al deze boxen wil jij er natuurlijk een die het beste bij jou en jouw gezin past. Hiervoor hebben wij een handige tool ontwikkeld: de Foodboxvergelijker. Wanneer je ervoor kiest om voortaan jouw ingrediënten thuis te laten bezorgen, is de versheid hiervan uiteraard belangrijk. Want hoe verser, hoe gezonder, hoe beter. Maar hoe weet je nu welke fresh box écht vers is?

Wanneer noem je een box een fresh box?

Om een eerlijke verdeling te maken hebben de dames van Foodboxgirls alle kenmerken van de verschillende maaltijdboxen op een rijtje gezet zonder dat het merk hierbij zichtbaar was. Een onafhankelijke test op basis van de kenmerken van de boxen dus. De hamvraag? Wanneer- en welke boxen mogen bestempeld worden als een ‘fresh box’?

Biologisch betekent in onze ogen niet behandeld met conserveermiddelen en afkomstig uit Nederland. De logistieke lijntjes zijn kort en daarmee zijn deze boxen ook echt vers. Maar er zijn natuurlijk ook heel wat boxen die ook als fresh box bestempeld kunnen worden, maar niet 100% biologisch zijn. Hierbij is vooral gelet op de kwaliteit van de producten en de houdbaarheid van de ingrediënten.

Welke boxen noemen we voortaan fresh box?

Op nummer 1 kwam unaniem de fresh box Beebox! De naam zegt het al, ‘Bee’ staat namelijk voor biologisch. Deze box, of eigenlijk krat, zit vol met biologische groentes die echt rechtstreeks van het land komen. Foodboxgirl Sophie: ‘Toen ik laatst de Beebox overhandigd kreeg heb ik deze eerst bij de voordeur even geschud zodat het zand niet in mijn keuken lag…’. Direct ook het grootste nadeel van een fresh box: flink boenen die groentes en de ingrediënten zijn vaak niet voorgesneden (in verband met afbreuk aan versheid). Intensieve bereidingstijd.

Op nummer twee staat een iets meer basic vorm van de Beebox en dat is het Beter Bio Basispakket. Dit is wel direct een twijfelgeval want het is een pakket in plaats van een box, maar fresh is het sowieso! Je ontvangt een pakket thuis met groente en fruit waar een ‘gemiddeld’ gezin ongeveer 3 à 4 dagen mee vooruit kan. Er wordt gewerkt met seizoensgroenten en fruit en dat is altijd goed voor de versheid. Betekent namelijk dat ze lokaal geoogst zijn (en niet te lang vervoerd).

Een mooie derde plek hebben we gegeven aan HelloFresh. De naam verklapt het al een beetje: ‘fresh’. Wanneer je op warmere dagen een HelloFresh maaltijdbox geleverd krijgt, worden er koelelementen in de doos geplaatst. Fijn! En wat extra fijn is, is dat deze koelelementen te hergebruiken zijn. In de box zelf ziet alles er altijd perfect uit, niet volledig biologisch maar wel verantwoord geproduceerd.

Nummer vier in de top vijf met fresh boxen is de Streekbox. Net zoals het Beter bio Basis pakket wordt er uitsluitend geleverd uit de streek. En dat betekent: wederom seizoensgroeten! Een van de belangrijkste keywords opweg naar het vinden van een geschikte fresh box. Waarin de Streekbox gemakkelijker in gebruik is vergeleken met de Beter Bio Basispakket, is het meeleveren van recepten. Niet alleen een krat of box met verse ingrediënten maar ook de uitleg wat er mee gemaakt kan worden. Logischerwijs betaal je ook wat meer dan bij het eter Bio Basispakket. Maar je hebt wel een box die net zo vers is.

Last but not least in ons fresh box lijstje is de Willem&Drees box geworden. Dit is een uitgebreid gezinspakket welke wekelijks veel varieert. Wederom wordt er gebruik gemaakt van verse ingrediënten passend bij het seizoen. Wat extra leuk is, is dat er naast de basisbox ook een ‘probeer box’ is. Hiermee kun je gemakkelijk de toppers van Willem&Drees ontdekken. Dit is een uitbreiding op de basisbox en bevat producten om op zaterdag een lekkere snelle maaltijd te maken, op zondag flink uit te pakken én heerlijk te brunchen. Een echte toevoeging dus. Iedere week bepalen ze aan de hand van wat het seizoen te bieden heeft de inhoud. Vaak zit het recept van Vers van de Chef in het pakket. Foodboxgirl Marion: ‘De probeerbox is écht leuk, zeker als toevoeging ongeveer eens per maand.’

Conclusie: wanneer noem je een box, fresh box?

Uit onze test is naar voren gekomen dat biologisch, streekgebonen en seizoensgebonden dé drie elementen zijn voor een perfecte fresh box. Uiteraard zijn er uitzonderingen maar voor nu bestaat de top 5 uit bovenstaande aanbieders.

Ben jij het hiermee eens? Wat is voor jou de ultieme fresh box?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*