Maaltijdbox voor hartpatiënten

Dit vinden wij nou opvallend nieuws! Het ziekenhuis Leids Universitair Medisch Centrum denkt verder dan alleen behandelingen.

Maaltijdbox voor hartpatienten

We weten het allemaal; voeding en gezondheid gaan hand in hand. Maar wat nu, als mensen die ziek zijn, helemaal niet gewend zijn om gezond te koken. Het LUMC heeft hier iets op gevonden. En dit verdient naar ons idee een dikke pluim! Nadat patiënten een behandeling hebben ondergaan, gebeurd het geregeld dat ze naar huis gaan en daar niet voldoende gezonde voeding nuttigen. “En dat gaat ten koste van de inspanningen van de ingreep” zullen ze bij het LUMC hebben gedacht. De oplossing hebben zij gevonden in de Allerhande Box van de Albert Heijn. Na de behandeling krijgen deze hartpatiënten de maaltijbox mee naar huis.

Allerhande box voor hartpatiënten

Het betreft hier een groepje hartpatiënten. Zij krijgen direct na hun ingreep in het LUMC een Allerhande Box mee naar huis voor 3 weken. Daarmee is er een veel grotere garantie dat deze patiënten gevarieerd zullen eten en zelf zullen koken. Hierdoor worden zij gestimuleerd om bewuster en gezonder te leven. En hoe mooi is dit? Blijkbaar is het niet voor iedereen even gemakkelijk om te kiezen voor een gezonde levensstijl. Dagelijks koken, het kiezen van recepten en juiste keuzes maken voor gezonde ingrediënten, het is helemaal niet voor iedereen gewoongoed. Veel mensen zijn het gewoon niet gewend, ze zien op tegen de hoeveelheid tijd dat dit kost of weten eenvoudig weg niet hoe ze een gezonde levensstijl kunnen gebruiken. Veel te vaak kiest men voor gemak producten of kant-en-klaar maaltijden. Door nu juist patiënten te voorzien van een Allerhande box, is het voor hen vrij eenvoudig om het juiste eetpatroon te hanteren. Makkelijker kan eigenlijk niet; de box omvat voor meerdere dagen per week gevarieerde maaltijden. Alle ingrediënten zijn aanwezig en tevens een heldere uitleg hoe de maaltijden moeten worden gemaakt. Overigens heeft het LUMC niet specifiek voor de Allerhande box gekozen. Zij hebben blijkbaar meerdere partijen benaderd, maar de Allerhande box was de partij die direct enthousiast was. En terecht, zo vinden wij!

Meer waarde bieden voor patienten

Deze oplossing is een uiting van de nieuwe ontwikkeling zijnde: Value Based Health Care (VBHC). Dit houdt in dat ziekenhuizen proberen om waarde te vergroten voor patiënten en zo tegelijk de kosten voor gezondheidszorg naar beneden kunnen brengen. Niet alleen heeft een behandeling een betere kans van slagen, ook leert en stimuleert het de patiënten om echt te gaan kiezen voor een gezondere levensstijl, waardoor hart- en vaatziekten zullen worden verminderd.

Kortom: Een ziekenhuis die niet alleen ingrijpt, maar ook patiënten begeleid in een gezonde levensstijl! En dat met een foodbox … Wij vinden het geweldig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*